Zgodovina materialov ograj

Lesene ograje

V preteklosti so bile ograje večinoma ročno izdelane iz lesa. Predvsem v gorah in na podeželju je bilo pri postavljanju in popravilu ograj pomembno uporabiti lokalne materiale, ki so bili najbolj dostopni.

Les je robusten, vendar hkrati precej lahek v primerjavi z drugimi materiali. V časih, ko ni bilo na voljo modernih prevoznih sredstev, je to precej olajšalo transport. Poleg tega je les relativno lahko obdelovati. Šele v drugi polovici 20. stoletja so nove tehnologije prispevale k večjemu izboru materialov za izdelavo ograj.

Aluminijaste ograje

V zadnjih letih se je izbira materialov za izdelavo ograj precej spremenila. Danes so ograje narejene iz kombinacije različnih vrst lesa, kovin, plastike in drugih materialov. S pomočjo modernih strojev so možnosti glede oblike in izgleda ograj skoraj neomejene, ne glede na izbiro materiala.

Kljub temu so v zadnjem času najbolj razširjene aluminijaste ograje. Aluminij je izredno lahka a vseeno močna kovina, ki je odporna na ekstremne temperature in UV žarke. Alu ograje praktično ne potrebujejo vzdrževanja in so odporne na vse vremenske razmere. Poleg tega pri oblikovanju in izbiri barve skorajda ni omejitev.

Vir: http://www.guardi.at/blog/allgemein/zaeune-im-wandel/

Želim izmero
ograje
Guardi Slovenija
PE Maribor-Starše
Starše 89 L
2205 Starše


tel: 02 688 19 21
gsm: 040 502 999
mail: info@alu-ograje.com
Kako do nas?
Guardi Slovenija, hiter kontakt Prodaja Maribor: 040 199 052
Prodaja Ljubljana: 040 502 999


Delovni čas
Pon - Čet: 8.00 - 17.00
Pet: 8.00 - 15.00
Sobota: po predhodnem dogovoru

Družabna omrežja