Zgodovina ograj

Kaj je ograja

Ograja je umetna struktura, ki obdaja določeno območje in ga fizično loči od drugega. Običajno se ograje nahajajo na prostem in so postavljene na meji med dvema zemljiščema. Narejene so lahko iz lesa, kamna, kovine, plastike in drugih materialov. Njihova struktura zajema stebre, ki so med seboj povezani z ploščami, deskami, žicami, mrežo, ipd. Bistvena razlika med ograjo in zidom je ta, da ograja nima trdnega temelja vzdolž njene celotne dolžine.

Ograje nekoč

V preteklosti je bilo lastninjenje precej drugače definirano kot danes. V fevdalni Angliji na primer je bilo večino zemlje obdelovane na skupnih poljih za potrebe celotne vasi. V šestnajstem stoletju so nato lastniki zemljišč začeli razmišljati o bolj dobičkonosnih načinih izkoriščanja zemlje. Da bi to dosegli, so skupna polja začeli ograjevati in s tem preprečili uporabo in koriščanje zemlje drugim. V Združenih državah Amerike so si prvi priseljenci lastili zemljišča s tem, da so jih preprosto ogradili. Kasneje se je to spremenilo, vendar je ograja ostala fizičen pokazatelj, ki ločuje zasebno lastnino od javne.

Skozi zgodovino so se tako ograje precej spremenile. Korak za korakom so se razvijale vzporedno z razvojem družbe in se prilagajale potrebam ljudi. Poleg funkcionalnosti se je z leti prav tako spreminjala oblika ograj ter materiali iz katerih so ograje narejene.

Vir besedila in slike: http://www.guardi.at/blog/allgemein/zaeune-im-wandel/
Vir besedila: https://en.wikipedia.org/wiki/Fence

Želim izmero
ograje
Guardi Slovenija
PE Maribor-Starše
Starše 89 L
2205 Starše


tel: 02 688 19 21
gsm: 040 502 999
mail: info@alu-ograje.com
Kako do nas?
Guardi Slovenija, hiter kontakt Prodaja Maribor: 040 199 052
Prodaja Ljubljana: 040 502 999


Delovni čas
Pon - Čet: 8.00 - 17.00
Pet: 8.00 - 15.00
Sobota: po predhodnem dogovoru

Družabna omrežja